Sirova hrana i Mihaelini raw food recepti

Mihaela Brijak Devescovi najpoznatiji je raw chef u Hrvatskoj. Od ljubavi prema zdravoj hrani i želji da svojoj obitelji ponudi kvalitetne i hranjive obroke, prije skoro 10 godina započela je isprobavati prve sirove recepte u vlastitoj kuhinji. Danas je ponosna vlasnica obrta Sirova hrana, a pokrenula je i proizvodnju i prodaju sirovih slastica pod nazivom Raw sweets by Mihaela.

Koncept sirove hrane podrazumijeva pripremanje obroka od namirnica biljnog podrijetla, bez kuhanja i pečenja. Namirnice se obrađuju isključivo mehanički (rezanje, blendanje, miksanje) te se termički obrađuju na temperaturi do 45 stupnjeva. Na taj se način konzumira izvorna sirova hrana puna vitamina, minerala, vlakana i ne uništavaju se enzimi, vrlo važni za zdravlje ljudskog organizma.

Sirova prehranu jača imunitet i otpornost na bolesti. Nestaju alergije, sluz, opstipacija, neugodni mirisi tijela, umor, nervoza, depresija, nestaju masne naslage, celulit, razne kožne promjene. Jača je kosa, nokti, bolje je raspoloženje, bistrije su misli, bolja je koncentracija, značajno veća produktivnost i radna sposobnost, više je energije, ljepše se spava, više i kvalitetnije se koristi vrijeme.

Kako je rastao interes za hranu koju je Mihaela pripremala, 2012. godine pokrenula je web stranicu sirovahrana.hr kako bi širu javnost upoznala i informirala o sirovoj prehrani. Po prirodi vrlo kreativna i željna novih znanja, često je eksperimentirala u vlastitoj kuhinji gdje su i nastali mnogi recepti. Sve ih je objedinila u svojoj prvoj knjizi izdanoj 2015. godine pod nazivom Sirova hrana. Knjiga je bila prirodan nastavak njenog bavljenja sirovom hranom i nastala je kao rezultat osobnih iskustava i istraživanja te na tisuće izrađenih i isprobanih sirovih jela.

Mihaela je veliki sladokusac pa je 2016. godine objavila svoju drugu knjigu Slatke strasti, s preko 150 recepata za pripremanje zdravih sirovih slastica.
Zbog velikog zanimanja javnosti za sirove slastice, pokrenula je i proizvodnju sirovih slastica pod nazivom Raw sweets by Mihaela, koje se prodaju diljem Hrvatske i putem web stranice www.sirovahrana.hr. Svi proizvodi napravljeni su od kvalitetnih organskih proizvoda i imaju ekološki certifikat.

U ponudi ima razne vrste torti, kolača, kuglica… Sirove torte i kolači napravljeni su bez jaja, bez šećera, bez margarina, bez brašna, bez pečenja. Izrađuju se od prirodnih sastojaka bez termičke obrade, bez dodatka šećera i ostalih umjetnih sastojaka. Svi su rađeni ručno i isključivo od kvalitetnih ekoloških namirnica.
Sirove kuglice Mihaela proizvodi u čak 5 različitih okusa pa svatko može pronaći omiljenu kombinaciju okusa. Tu su i čokoladne praline, kokos kuglice, lješnjak kuglice od 100% hrvatskih lješnjaka, rogač kuglice i energetske kuglice od suhog voća i chia sjemenki savršene za okrijepu u školi, na poslu, na izletu u prirodi. U vrlo praktičnom pakiranju možete ih  posvuda nositi sa sobom i uvijek imati fini slatki obrok bogat kvalitetnim nutrijentima za vaš organizam.

U ponudi je i vrlo omiljena sirova slastica Mittela, zdrava varijanta popularnih čokoladnih namaza, bez šećera i umjetnih dodataka, pogodan za dijabetičare i vegane. Zdravi namaz napravljen je od 50% lješnjaka, sirovog kakaa i rižinog mlijeka, i ne sadrži šećer, margarin, laktozu, umjetne zaslađivače, bojila ni arome.

Najnoviji proizvodi u ponudi Raw sweets by Mihaela je Rawčokolada, u čak 4 različita okusa: Tamna čokolada sa 70% kakaa, Čokolada s kokosom, Čokolada s datuljama i suhim smokvama i Čokolada s Bio eteričnim uljem naranče.

Osobe koje se hrane sirovo, ne trebaju brojati kalorije.

Mihaela kaže kako svatko treba odlučiti što je za njega najbolje. Njezino iskustvo sa sirovom hranom je osjećaj lakoće, poletnosti, tijelo puno energije, bez osjećaja težine u trbuhu poslije obroka i nadutosti. Prelazak na 100% sirovu prehranu treba biti postupan i svakako treba paziti na raznovrsnost hrane kako bi tijelo dobivalo sve potrebne nutrijente.

A ako niste na sirovoj prehrani, uvijek možete isprobavati sirova jela i sirove slastice, iznenaditi svoju obitelj i prijatelje novim zanimljivim okusima. Uz malo prakse i dobre recepte možete stvarati vrlo ukusna i oku ugodna jela, koja će vašem organizmu dati vrijedne nutritivne sastojke.

 

Punjene tikvice

  • 2 srednje tikvice
    ½ crvenog luka
    ¼ šalice crnih maslina
    ½ šalice cherry rajčica
    2 žlice svježeg bosiljka
    malo origana

Pizza umak:

  • 1 veća rajčica
    ½ šalice sušenih rajčica
    2 datulje
    malo soli
    1 režanj češnjak
    1 žličica maslinovog ulja
    začini: origano, bosiljak, timijan

Sve sastojke stavite u blender i miksajte do umaka. Tikvice uzdužno prerežite, te izdubite sredinu uz pomoć žlice. U udubinu napunite pizza umakom cca 1 žlica. Preko umaka stavite narezani luk, masline i cherry rajčice. Napunjene tikvice stavite u dehidrator na 1-2 sata, nakon toga izvadite i po vrhu posipajte svježeg bosiljka.

 

Namaz od medvjeđeg luka (srijemuša)

  • ½ vezice medvjeđeg luka
    ½ šalice oraha
    ½ šalice suncokret sjemenki
    malo limunovog soka
    soli, kurkume i papra na okus

Sucokret namočite preko noći. Ujutro ocijedite i bacite vodu. Sve sastojke stavite u blender i miksajte, po potrebi dodajte vode. Dobit ćete kremasti zelenkasti namaz.

Savjet: umak, pesto i slični pripravci mogu se raditi tako da se usitnjeni srijemuš izmiješa s npr. orasima ili suncokretom. Isto tako, umiješati srijemuš u razne svježe zelene salate takva je divota zbog koje se isplati cijeli objed usmjeriti prema tom jednom jelu.

 

Tjestenina s bijelim umakom

  • 2 tikvice, spiralizirane
    mini rajčice, prepolovljene

Umak (ovaj umak je odličan temelj za različite začine):

  • 2 1/2 šalice indijskih oraščića
    2 češnja češnjaka
    1 žličica svježeg timijana
    1 žličica soli

 

 

Tjestenina na mediteranski

Tikvice tjestenina, pesto, rajčice, masline

Tjestenina:

  • 2 tikvice, spiralizirane

Pesto:

  • 1 šalica bosiljka i špinata kombinirati
    1 žličica soka od limuna
    2 češnja češnjaka
    1/2 žličice himalajske soli
    1/4 šalica maslinovog ulja
    1/2 šalice pinjola ili oraha ili kikirikija sirovog ili svega pomalo

Stavite bosiljak i špinat na dno blendera, dodati sve ostalo. Pomiješajte do glatke ali ne skroz glatko. Nasjeckajte 1 rajčicu i nekoliko maslina, pomiješajte s tjesteninom i pestom, pospite usitnjenim bučinim sjemenkama po vrhu.

 

Tikvice s umakom od rajčica

  • 1 ili 2 tikvice

Umak:

  • 1/2 crvene paprike, nasjeckane
    1 zrela rajčica
    1/2 šalice na suncu sušenih rajčice, namočene u ulju
    1 žličica ekstra-djevičanskog maslinovog ulja
    1 žlica bosiljka ili 1 žličica suhog bosiljka
    1 žličica sušenog origana
    1 češanj češnjaka (zgnječen)
    Himalajska sol
    crni papar u prahu
    crvena paprika u prahu
    malo paprike cayenne
    masline na okus

Tikvice izrežite na tanke rezance pomoću spralizatora ili noža. Za umak stavite sve sastojke osim cayenne multipraktik ili blender. Stavite tikvice u zdjelu i dodajte prepolovljene masline, dodajte cayenne i stavite dvije do tri žlice umaka.

 

Bolognese

“Mljeveno meso”:

  • 1 šalica oraha
    2 šalice tikvica
    1 šalica šampinjona
    1/4 šalice luka
    1/4 šalice peršina
    2 žlice soka od limuna
    2 žlice tamari
    prstohvat himalajske soli i papra

Orahe stavite u sjeckalicu ili multipraktik i miksajte, stavite tikvice i kratko miksajte. Smjesu stavite u posudu sa strane. Stavite gljive, luk, peršin, sok od limuna, tamari, sol i papar u mikser i dobro izmiksajte. Raširite po listu dehidratora i dehidrirajte na 42 stupnja 2 sata. Okrenite na drugu stranu i dehidrirajte još 2-3 sata, pazite da ne posušite do kraja.

Umak od rajčice

  • 1 šalica suhih rajčica
    1 šalica svježih rajčica
    maslinovo ulje
    2 žlice bosiljka
    2 žlice origana
    2 češnja češnjaka
    malo soli
    1/2 crvene paprike

Sve sastojke stavite u blender i miksajte do glatke kreme. Stavite u zdjelu s “mljevenim mesom” i pomiješajte. Stavite u dehidrator na 1 sat kako bi bilo toplo i ukusno. Smjesa  može stajati u hladnjaku do tjedan dana.

 

Pizza s heljdinim tijestom

Tijesto od heljde:

  • 1 šalica heljde, klijale
    2 žlice maslinovog ulja
    1/2 šalice oraha, namočenih 6 sati, te osušiti
    3 mrkve, narezane na kockice
    1 žličica talijanskih začina

Heljda: namočite jednu šalicu heljde u vodi preko noći. Ocijedite (ocijedite i isperite nekoliko puta). Isperite tri puta dnevno dok ne počnu nicati izdanci. Ostavite do trenutka kada će izdanci biti iste dužine kao i sjeme. To će trajati 1-2 dana.

Stavite heljdu i maslinovo ulje u sjeckalicu ili multipraktik i miksajte. Dodajte orahe i miksajte dok ne bude dobro uklopljeno. Dodajte mrkvu i talijanske začine, sve dobro pomiješati. Oblikujte krug promjera 10 cm na list dehidratora. Dehidrirajte na 45 stupnjeva 45 minuta. Smanjite toplinu do 41 i dehidrirajte dok vrhovi nisu suhi. Izvadite s listova dehidratora i dalje dehidrirajte dok ne postane potpuno suho. Ako želite, možete ostavite malo mekano, a ne krhko.

Marinada za gljive i luk:

  • 1 šalica gljiva, narezanih
    1 šalica luka, narezanih na tanko
    1/4 šalice maslinovog ulja
    1/4 šalice tamarija
    1 češanj češnjaka zgnječeni
    1 žličica talijanskih začina

Stavite gljive i luk u staklenu posudu. Pomiješajte maslinovo ulje i tamari. Prelijte preko gljiva i luka, promiješajte, dodajte češnjak i talijanske začine. Stavite u hladnjak na mariniranje na najmanje 4 sata. Izvadite smjesu, ocijedite. Stavite na listove dehidratora i dehidrirajte na 42 stupnjeva 4-5 sati.

Špinat pesto:

  • 2 češnja češnjaka
    3 šalice špinata
    1/3 šalice maslinovog ulja
    1/2 šalice oraha, namočenih, ocijediti i osušiti

U multipraktiku miksajte, češnjak. Dodajte preostale sastojke i miksajte dok se tijesto ne formira.

Sir:

  • 1 šalica indijskih oraščića, namočenih preko noći, ocijediti
    1 žličica soka od limuna
    prstohvat himalajske soli i papar

Stavite sve sastojke u multipraktik. Miksajte do teksture svježeg sira. Dodajte malo vode ako je potrebno.

Slaganje: Stavite koru na tanjur. Zatim sloj špinat pesta, onda sir, mix gljiva i luka, a zatim na vrh sir i luk.

 

Krekeri s medvjeđim lukom

  • 3 mrkve
    1 šalica sjemenki suncokreta, namočenih 4 sata
    1 šalica lana
    1 šalica medvjeđeg luka
    Začini: sol, kurkuma, crvena paprika

Sve sastojke stavite u blender i miksajte do željene konzinstencije. Dodajte začine i prilagodite svojim okusima.

Sušite u dehidratoru na 42 stupnjeva 4-5 sati, izrežite na željenje oblike, okrenite na drugu strani i sušite do hrskavosti.

 

Doručak od heljde

  • 1 šalica heljde, namočene u vodi preko noći
    1 banana
    1 kruška
    1/2 šalice badema ili lješnjaka
    malo cimeta

Namočenu heljdu dobro isperite i ocijedite. Narežite voće, dodajte u heljdu i sve dobro izmiješajte. Bademe miksajte u sjeckalici te dodajte u smjesu. Po želji zasladite agava sirupom ili svježim datuljama.

 

Zelena torta

Tijesto:

  • 1 šalica heljde (namočene i osušene)
    1 šalica čipsa od kokosa
    ½ šalice badema
    1 šalica datulja

Krema od kupina:

  • 1 šalica kupina
    ½ šalice datulja

Zelena krema:

  • 2 avokada
    1 šalica indijskih oraščića
    4 žlice sirupa od agave
    2 žličice praha mlade zelene pšenice
    3 listića svježe mente
    2 žlice soka od limete
    ½ žličice burbon-vanilije
    ½ šalice kokosova maslaca

Za tijesto miksajte u sjeckalici heljdu, kokos i bademe dok ne dobijete brašno. U dobiveno brašno dodajte datulje ili napravljenu pastu od datulja. Miksajte sve zajedno dok se ne poveže. Smjesu rukama pritisnite po kalupu za tortu.

Za kremu od kupina sve sastojke izmiksajte u gusti smoothie.

Za zelenu kremu sve sastojke zajedno miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Prvo na tijesto izlijte malo zelene kreme, pa preko nje kremu od kupina i opet zelenu kremu. Ukrasite ukrasnim listićima ili mljevenim orašidima. Spremite u hladnjak preko noći ili u zamrzivač na 3 sata.

 

Torta od naranče

Kora:

  • 2 šalice badema
    3 žlice kakaa
    4 žlice agava sirupa
    2 žlice kokosovog maslaca

Miksajte sve sastojke u multipraktiku. Smjesa se, kada se pritisne, treba držati zajedno. Odvojite 1/4 šalice. Pritisnite preostali dio na dno kalupu za tortu. Stavite u hladnjak.

Nadjev:

  • 3 naranče (eko ili domaće naranče)
    2/3 šalice agave
    2 1/2 šalice indijskih oraščića (namočenih najmanje 3 sata)
    3 žlice kokosovog maslaca

Naribajte koricu naranči (treba vam najmanje 3 žlice ribane kore). Pazite da ribate samo narančasti dio kore, jer je onaj bijeli gorak. Iscijedite sok svih naranči (treba vam oko 2/3 šalice). Stavite indijske oraščiće, agavu, kokos maslac, koricu i sok od naranče u vitamix blender i miksajte do glatke kreme.

Prelijte preko kore, dekorirajte dodatno koru na vrhu i držite u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja.

 

Brza i jednostavna torta od krušaka i maka

Neobična kombinacija kruški i maka razveselit će nepce svakog gurmana, a dodatni razlog zašto biste trebali isprobati baš ovu tortu je brzina i jednostavnost pripreme – za razliku od uobičajenih torti, ova ne zahtijeva kuhanje!

Podloga od maka:

  • 200 gr maka
    1 šalica datulja
    1/4 šalice limuna

Sve sastojke iziksajte u blenderu ili multipraktiku do smjese koja se drži zajedno. Raširite dobivenu smjesu od maka po dnu kalupa za tortu na koji ste prethodno raširili masni papir.

Krema:

  • 4 kruške
    2 šalice indijskih oraščića
    2 žlice kokosovog maslaca
    datulje ili agava sirup
    burbon vanilija u prahu

Sve sastojke miksajte u blenderu do glatke kreme. Kremu rasporedite ravnomjerno po vrhu. Tortu stavite u zamrzivač na 3 sata, poslužite i uživajte u pohvalama!

Foto: www.sirovahrana.hr

Štitnjača.hr

O životu sa štitnjačom. O životu bez štitnjače. O šarenim i sivim danima. I svemu između toga.

WordPress Ads